News

Materiale naturale versus materiale sintetice

Materiale naturale versus materiale sintetice

Cand alegem sa vorbim despre haine, ne referim, in primul rand, la materialele din care sunt confectionate. Este destul de usor sa iti dai seama ca, desi seamana unele cu altele, tesatura este una diferita, datorita faptului ca sursa din care provine nu este aceeasi. Ea poate fi vegetala, animala, minerala sau sintetica.

De exemplu, bumbacul este o tesatura care face parte din categoria fibrelor naturale, de origine vegetala si care are o multitudine de proprietati, cum ar fi:
- Fibra celulozica naturala;
- Usor de purtat;
- Rezistent la caldura, umezeala;
- Nu provoaca reactii alergice persoanelor sensibile.
- Delicat cu pielea bebelusilor si nu numai.

Din categoria fibrelor naturale, de origine vegetala (au la baza celuloza), pe langa bumbac, mai fac parte inul, canepa, iuta, bambusul, cocosul. Cât despre fibrele naturale, de origine animala (au la baza proteine), putem menționa matasea, pielea, lana. Ele sunt ceva mai pretentioase si implicit, mai scumpe. De exemplu, lana nu este tolerata de toata lumea, in special de copii, deoarece poate provoca senzatia de mancarime de cele mai multe ori.

Cand vine vorba de fibrele sintetice, situatia se schimba. De ce? Pentru ca acestea au fost produse in scopul inlocuirii fibrelor naturale, la un pret accesibil si in cantitate mult mai mare, suficienta pentru toata cererea de pe piata. Un fel de imitator, am putea spune. Vascoza, nylonul, acetatul, poliesterul, elastanul sunt doar cateva dintre fibrele sintetice folosite in industria textila. Dintre toate, poliesterul pare sa fi capatat un avans, fiind regasit in multe piese vestimentare.

Atrasi de pretul mult mai mic, uitam de multe ori sa punem in balanta anumite aspecte. De exemplu, alergiile la textile sunt extrem de deranjante, in special la copii. Pielea acestora este foarte sensibila si reactioneaza imediat cand intra in contact cu ceva ce ii provoaca disconfort. Din acest punct de vedere, bumbacul organic este cel mai prietenos deoarece acesta nu este alergen.

Reactiile alergice apar ca urmare a contactului pielii cu adezivii, vopselurile, aditivii chimici si rasinile de finisare, folosite in prelucrarea hainelor. Semnele pot varia, in functie de sensibilitatea alergica a fiecarui copil. Unii pot manifesta roseata, umflaturi, senzatie de mancarime, leziuni sau vezicule. Dermatita de contact este foarte des intalnita in cazul copiilor cu dermatita atopica (afectiune cutanata inflamatorie, care creeaza o senzatie intensa de mancarime, cu evolutie cronica). Unul dintre factorii care pot cauza dermatita atopica este reprezentat si de imbracamintea din materiale sintetice. Tesatura sintetica actioneaza ca un iritant asupra pielii, mentinand umiditatea sau mai simplu spus, nu lasa pielea sa respire, o supraincalzeste, provocandu-i iritatii. Iata de ce e atat de important ca atunci cand alegem sa achizitionam hainute pentru copii, trebuie sa luam in calcul si materialul din care sunt confectionate, dar si faptul ca orice articol vestimentar necesita sa fie spalat cu detergenti care contin ingrediente naturale, inainte de a fi imbracat.

O reactie alergica la un anumit tip de tesatura nu este limitata doar la dermatita. In unele cazuri, ea poate duce chiar la soc anafilactic. De aceea, este indicat sa fie consultat medicul specialist, mai ales cand este vorba de copii. Garderoba acestora ar trebui sa fie compusa in totalitate din lucruri care le asigura sanatatea, in primul rand.

Cititi eticheta care ofera informatii legate de tipul de tesatura folosit si alegeti, pe cat posibil, haine din materiale naturale. Nu e doar un sfat, ci si o rugaminte.